Главнокомандващият на Либийската национална армия (ЛНА) генерал Халифа Хафтар напусна Москва, без

...
Главнокомандващият на Либийската национална армия (ЛНА) генерал Халифа Хафтар напусна Москва, без
Коментари Харесай

Провал на московските преговори за Либия

Главнокомандващият на Либийската национална войска (ЛНА) генерал Халифа Хафтар напусна Москва, без да подпише съглашението за преустановяване на огъня, с цел да приключи деветмесечните боеве в страната, удостовери съветското външно министерство пред Франс прес, представена от БГНЕС.

Хафтар помоли в понеделник вечерта да прегледа до вторник сутринта съглашението, което към този момент е подписано от ръководителя на приетото от Организация на обединените нации държавно управление Файез ал Сарадж. Но той напусна съветската столица без да даде своя автограф, съобщи представителят на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Главнокомандващият съобщи, че препоръчаният документ не се преценява с много от настояванията на Либийската национална войска (ЛНА).  " Проектодоговорът пренебрегва доста от настояванията на либийската войска ", сподели той.

По-рано медиите оповестиха, че на срещата в Русия той е изискал силите му да бъдат доведени в Триполи и да се образува държавно управление на национално единение, което да завоюва доверието на Народното събрание, заседаващ в Тобрук.

Хафтар прикани и за интернационално наблюдаване на примирието без никакво присъединяване от страна на Турция и безусловното евакуиране на „ наемниците, докарани от Сирия и Турция “.

Споразумението, за което вчера се твърдеше, че е реализирано, планува взаимно евакуиране на войските, преустановяване на огъня под контрола на Русия и егидата на Организация на обединените нации и преустановяване прехвърлянето на турски войски в Либия. Според него Русия би трябвало да управлява прекратяването на огъня и да изпрати в Либия делегация за наблюдаване на този развой. Турция би трябвало да приключи изпращането на свои военни в Триполи, а Организация на обединените нации ще реализира интернационалния надзор по съблюдаване на постигнатите договорености за прекратяването на огъня. В рамките на примирието двете страни ще се върнат без каквито и да е условия на своите позиции. Либийската национална войска би трябвало да бъде натоварена с битката против тероризма и терористичните организации, която ще се координира от ръководителя на Правителството на националното единодушие.

Документът планува надзор на морските и сухопътните граници, като на армията се разпорежда да обезпечава сигурността на нефтените и газовите залежи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР